KPN stopt met ISDN, wat verandert er?

Op 1 september 2019 stopt verdwijnen de ISDN lijnen bij KPN, maar waarom eigenlijk? Volgens het telecombedrijf is het ISDN netwerk verouderd en zijn er tegenwoordig betere en goedkopere technieken beschikbaar, bijvoorbeeld Voice Over IP (VoIP). Wij vertellen je graag wat er gaat veranderen en welke alternatieven er zijn voor de analoge telefooncentrale.

Wat gaat er veranderen?

Veel bedrijven maken gebruik van een telefooncentrale die communiceert via ISDN. Dit zijn niet alleen grote bedrijven met meer dan 50 medewerkers maar ook kleinere bedrijven, bijvoorbeeld¬† ZZP’ers en V.O.F.’s Als KPN stopt de analoge lijn kunnen deze telefooncentrales niet meer communiceren met de buitenwereld. Je bedrijf is dan dus niet meer bereikbaar. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor ISDN zoals VoIP. Met deze techniek wordt spraak gestuurd via internet. Veel verouderde centrales kunnen echter niet omgaan met VoIP. Maar natuurlijk is ook daar een prima oplossing voor.

VoIP bellen kan op twee manieren

Wanneer je kiest voor VoIP zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste kun je ervoor kiezen om je huidige telefooncentrale te behouden. Op zich een prima optie als de centrale met bijhorende toestellen nog niet heel erg oud is. Dan kan de apparatuur in principe nog jaren mee. Het enige dat nodig is om de centrale klaar te maken voor VoIP is een klein extra apparaatje. Deze vertaalt VoIP vertaalt maar ISDN, zodat de nieuwe techniek begrijpelijk wordt voor het oudere apparaat. Op deze manier verandert er niets voor je centrale en kan hij gewoon  blijven werken zoals hij dat altijd al deed.

Heb je een telefooncentrale die toch wel wat jaren oud is en eigenlijk vervangen moet worden? Overweeg dan om over te stappen op Hosted VoIP. Met deze techniek staat de centrale in de Cloud. Met behulp van VoIP telefoons maak je contact met deze Cloud centrale en kun je bellen en gebeld worden. Zo blijf je altijd goed bereikbaar.

Blijft de fax of intercom nog werken?

Wanneer je gebruik maakt van fax kan het stoppen van ISDN ook invloed hebben. Een ISDN fax zal per 1 september 2019 ook een alternatieve verbinding moeten hebben om te blijven functioneren. Als je in principe alleen af en toe een fax ontvangt, is Fax2Mail een goede oplossing. Je ontvangt de faxberichten dan als PDF in je mailbox. Maak je nog veel gebruik van de fax? Dan kun je extra apparatuur, bijvoorbeeld een gateway (converter) laten plaatsen die ISDN omzet naar VoIP.

De meeste intercoms (deurbel / slagboom) communiceren via een analoog signaal met een telefooncentrale. Het kan echter zo zijn dat je net toevallig een ISDN variant hebt. Ook in dat geval moet je actie ondernemen. Een alternatief is een VoIP intercom. Deze communiceert via internet. Deze oplossingen zijn zo gemaakt dat je er nog jaren mee vooruit kunt.